vineri, 30 ianuarie 2015

Ficatul de staza

Forma acuta a stazei hepatice se instaleaza brusc in stari de soc, intoxicatii sau tromboze dezvoltate la nivelul venelor hepatice si suprahepatice.
In aceste situatii, are loc o crestere brusca a presiunii sangelui in venele centrolobulare, ceea ce conduce la necroza hepatocitelor zonei lll (pericentrobobulara).
Poate conduce la deces in timp scurt, prin insuficienta hepatica:

daca pacientul supravietuieste, staza acuta hepatica este urmata de dezvoltarea fibrozei pericentrilobulare si regenerarea hepatocitelor.

Forma cronica (ficatul de staza cronica) se instaleaza lent si este frecvent consecinta decompensarii inimii drepte (insuficienta cardiaca dreapta, insuficienta cardiaca globala) sau poate sa apara in afectiuni ale venei cave inferioare.

Clinic:

- pacientul descrie senzatie de greutate si durere la nivelul hipocondrului drept

- palparea evidentiaza ficat doborat sub rebord si reflux hepato-jugular

- la percutie se constata matitate crescuta

- in stadii avansate, se instaleaza ascita si edemul la nivelul partilor declive.

MACROSCOPIC, ficatul prezinta:

- crestere de volum si greutate

- cianoza

- consistenta crescuta

- capsula Glisson destinsa, in tensiune

- la sectionare se scurge o cantitate variabila de sange venos.

In functie de timpul scurs de la instalarea stazei hepatice pana in momentul examinarii macroscopice a organului, au fost descrise patru etape evolutive carora le examinarii corespund urmatoarele aspecte macroscopice si microscopice:

1. Staza hepatica incipienta - ficat muscad, in care suprafata de sectiune are un aspect pestrit, determinat de prezenta pe fondul brun al ficatului, a zonelor punctiforme de culoare rosie-violacee care corespund venelor centrolobulare hiperemiate.

MICROSCOPIC:

- venele controlobulare si capilarele sinusoide din jur sunt hiperemiate, pline cu hematii alipite, inegal colorate

- cordoanele de hepatocite din zona lll  a lobului hepatic apar atrofiate prin compresia exercitata de dilatarea capilarelor sinusoide.

2. Staza hepatica prelungita - ficat in ""cocarda", in care, la nivelul suprafetei de sectiune, ficatul prezinta zone punctiforme de culoare rosie-violacee inconjurate de zone de culoare galbena, ceea ce confera un aspect de "cocarda". determinat de modificarile variabile suferite la nivelul zonelor lobulului hepatic, ca urmare a prelungirii stazei sangvine.

MICROSCOPIC:

- hiperemia accentuata a venelor centrolobulare si capilarelor sinuscide

- distrofie grasa la nivelul hepatocitelor zonei mediolobulare (zona 2 a lobulului hepatic), care sunt deosebit de sensibile la hipoxie; acestea prezinta vacuole optic goale la nivelul cotoplasmei, cu limite nete; incarcarea lipidica la nivelul celulelor hepatice din zona 2 determinata de dezechilibrul metabolic indus de hipoxie explica prezenta zonelor de culoare galbena identificate la examenul macroscopic;

- hepatocitele pericentrolobulare sunt atrofiate prin dilatarea accentuata a venelor centrolobulare, in timp ce hepatocitele de la periferia lobulilor hepatici (zona 1) in care aportul de oxigen este asigurat, sunt indemne.

3.Staza hepatica avansata - ficatul intervertit, in care, pe fondul brun al parenchimului hepatic. se evidentiaza zone de culoare si violacee si zone galbene de intindere variabila, iar consistenta ficatului este crescuta.

MICROSCOPIC:

- hiperemia venelor centrolobulare si a capilarelor sinusoide este intensa

- leziunile de atrofie ale hepatocitelor pericentrolobulare si distrofie lipidica a celor mediolobulare sunt accentuate

- necroza hepatocelulara

- singurele care raman indemne sunt hepatocitele zonei 1, astfel incat se creeaza falsa impresie ca lobulii hepatici sunt centrati de spatiile porte.

4. Fibroza hjepatica de origine cardiaca, cunoscuta in trecut sub denumirea de ciroza cardiaca, in care macroscopic ficatul are aspect micronodular si consistenta ferma.

MICROSCOPIC, se caracterizeaza prin benzi de fibroza cu origine la nivelul zonei centrolobulare; acestea trimit prelungiri care se unesc la intamplarea, cu delimitarea de pseudolobuli (impune diagnosticul diferential cu ciroza hepatica de etiologie etanolica).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu